قوانین نقل و انتقالات بازیکنان (بخش سوم)

پیش نویس نهایی قانون نقل و انتقالات که براساس توافق با سازمان لیگ حرفه ای فوتبال ایران توسط اتحادیه فوتبال ایران مطابق با الزامات لازم الاجرای فیفا تهیه شده است، تدوین شد .
پیشنویس این قوانین برای مطالعه باشگاهها ارائه شده تا توسط باشگاه ها مطالعه شود . همچنین نسخه ای هم برای ورزش سه ارسال شد که در چند بخش ارائه شده است :
فصل چهارم – حفظ ثبات قراردادی مابین بازیکنان حرفه ای و باشگاه ها
ماده ۲۹: احترام به قرارداد
یک قرارداد بین بازیکن حرفه ای و یک باشگاه تنها پس از اتمام مدت قرارداد یا طبق توافق دو طرفه پایان می پذیرد.
ماده ۳۰: فسخ قرارداد با وجود دلیل موجه
۳۰.۱ – یک قرارداد میتواند بدون هر گونه آثاری (یا پرداخت غرامت و یا تحمیل محرومیت های ورزشی) در جائیکه که “دلیل موجه ای ” وجود دارد، توسط هر یک از طرفین فسخ شود.
۳۰.۲ – دلیل موجه از جمله شامل:
الف. بازیکن به دلیل بیماری یا مصدومیت طولانی مدت، صلاحیت بازی را از دست داده باشد؛
ب. بازیکن بنا به تقصیر خود، الزامات قانونی برای استخدام یا اقامت به عنوان فردی خارجی در ایران را دیگر دارا نباشد؛
ج. نقض مکرر یا شدید قرارداد استخدامی، مقررات یا دستورالعمل های که بازیکن به صراحت آنها را پذیرفته است؛
د. از دست دادن جواز فعالیت باشگاه بر اثر انقضاء و ابطال آن؛
ه. اجرایی شدن تعلیق بازیکن به موجب رفتار اشتباه خود بازیکن تا ۳ ماه یا بیشترتوسط سازمان لیگ یا فدراسیون فوتبال.
ماده ۳۱: فسخ یک قرارداد با وجود دلیل موجه ورزشی
یک بازیکن حرفه ای رسمی که در طول یک فصل، در کمتر از ده درصد مسابقات رسمی باشگاهش شرکت داشته باشد، میتواند پیش از موعد با استناد به وجود دلیل موجه ورزشی قرارداد خود را فسخ نماید. در ارزیابی چنین مواردی توجه خاصی به شرایط بازیکن باید مبذول داشت. وجود دلیل موجه ورزشی باید بر اساس مورد به مورد اثبات شود. در چنین حالتی مجازات های ورزشی نباید اعمال شوند اگرچه ممکن است خسارت قابل پرداخت باشد. یک بازیکن حرفه ای تنها می تواند براین مبنا ظرف ۱۵ روز پس از آخرین مسابقه رسمی آن فصل که باشگاهش برگزار نموده، قرارداد خود را فسخ نماید.
ماده ۳۲: محدودیت فسخ یک قرارداد در طول فصل
یک قرارداد را نمیتوان به طور یک جانبه در طول یک فصل فسخ نمود. در صورت توافق طرفین برای فسخ قرارداد، بلافاصله باید مراتب فسخ کتباً با امضای بازیکن و باشگاه به سازمان لیگ ارسال گردد.
ماده ۳۳: نتایج فسخ یک قرارداد بدون وجود دلیل موجه
مقررات زیر زمانی که یک قرارداد بدون دلیل موجه فسخ شود اعمال خواهند شد:
۳۳.۱- در همه موارد، طرفی که قرارداد را نقض میکند باید خسارت بپردازد. با رعایت ماده ۳۸ و ضمیمه ۴ در رابطه با حق تعلیم و چنانچه در قرارداد بر خلاف آن توافق نشده باشد، خسارت نقض باید با توجه خاص به قوانین فدراسیون فوتبال و قوانین جاری کشور، شاخصه های ورزشی و هر معیار عینی دیگر محاسبه خواهد شود. اینگونه معیارها باید بطور خاص شامل حقوق و مزایای دیگر بازیکن در قرارداد مربوطه و قرارداد جدید، زمان باقی مانده در قرارداد موجود تا حداکثر پنج سال، هزینه ها و مخارج پرداخت شده به باشگاه سابق یا تحمیل شده توسط این باشگاه (مستهلک شده در طول مدت قرارداد) و اینکه آیا نقض قرارداد در دوره حفاظت شده اتفاق افتاده یا خیر، میباشند.
۳۳.۲ – وظیفه پرداخت خسارت را نمی توان به شخص ثالثی واگذار نمود. اگر یک بازیکن حرفه ای ملزم به پرداخت خسارت باشد، بازیکن و باشگاه جدید وی به طور تضامنی و انفرادی مسئول پرداخت آن می باشند. می توان میزان قابل پرداخت را در قرارداد ذکر نمود یا طرفین می توانند بر آن توافق کنند.
۳۳.۳ – علاوه بر الزام به پرداخت غرامت، به هر بازیکنی که قرارداد را در طول دوره حفاظت شده نقص کرده است، مجازات های ورزشی نیز تحمیل خواهد شد. این مجازات ها میتواند شامل ۴ ماه محرومیت از شرکت در مسابقات رسمی باشد. در صورت وجود اوضاع تشدید کننده، این محرومیت تا ۶ ماه طول خواهد کشید. در همه موارد، این مجازات های ورزشی بلافاصله پس از اطلاع یافتن بازیکن از تصمیم مربوطه لازم الاجرا خواهد شد. مجازات های ورزشی در فاصله مابین آخرین مسابقه رسمی فصل گذشته و اولین مسابقه رسمی فصل جدید معلق باقی خواهد ماند که شامل مسابقات جام حذفی و قهرمانی بین المللی برای باشگاهها نیز می گردد. بهر حال ، مجازات های ورزشی اگر بازیکن عضو رسمی تیم ملی باشد که می تواند به عضویت آن درآید و فدراسیون مربوطه در مسابقات نهایی یک تورنمنت بین المللی در فاصله مابین آخرین مسابقه رسمی فصل گذشته و اولین مسابقه رسمی فصل جدید شرکت دارد اینگونه تعلیق ها اعمال نخواهد شد و بازیکن می تواند در آن مسابقات شرکت نماید. نقض یک طرفه قرارداد با دلیل موجه یا دلیل موجه ورزشی بعد از دوره حمایت شده منتج به مجازات های ورزشی نخواهد شد. بهر حال ، موارد انضباطی در خارج از دوره حمایت شده به دلیل قصور در اطلاع دادن از خاتمه قرارداد در طی ۱۵ روز از آخرین بازی رسمی فصلی باشگاهی ( شامل جام حذفی ) که بازیکن در آن ثبت نام کرده ممکن است در نظر گرفته شوند. در زمانی که قرارداد تجدید شده و یا دوره قرارداد قبلی تمدید شود، دوره حفاظت شده مجدداً آغاز خواهد شد.
۳۳.۴- علاوه بر تعهد برای پرداخت غرامت، برای هر باشگاهی که قرارداد را در طول دوره حفاظت شده نقض میکند یا دیگران را به این امر اغوا می نماید، مجازات های ورزشی باید در نظر گرفته شوند. فرض میشود ، مگر آنکه خلاف آن ثابت شود، که هر باشگاهی که بایک بازیکن حرفه ای که قرارداد خود را بدون دلیل موجه فسخ نموده باشد، قراداد منعقد نماید، باشگاه آن بازیکن حرفه ای را اغوا نموده تا قرارداد خود را فسخ نماید. باشگاه از ثبت قرارداد هر بازیکن جدید، ملی یا بین المللی، برای دو دوره ثبت نام محروم خواهد شد.
۳۳.۵ – هر فرد که تابع اساسنامه و مقررات فیفا (مقامات باشگاه، کارگزاران بازیکنان، بازیکنان و غیره) اگر به شیوه ایی عمل کنند که منجر به نقض قرارداد بین یک بازیکن حرفه ای و یک باشگاه شود تا انتقال بازیکن را امکان پذیر سازند با مجازات روبرو خواهند شد.
ماده ۳۴: شروط خاص مربوط به قراردادهای بین افراد حرفهای و باشگاهها
۳۴.۱ – اگر یک کارگزار رسمی نقل و انتقالات فیفا در مذاکرات یک قرارداد دخالت نماید، نام وی نیز باید در قرارداد ذکر شود.
۳۴.۲ – حداقل طول مدت یک قرارداد باید از تاریخ شروع آن تا پایان فصل می باشد، در حالیکه حداکثر مدت یک قرارداد پنج سال می باشد.
۳۴.۳ – پس از ثبت قرارداد منعقد شده برابر بندهای فوق در فرمهای قراردادی ، باشگاه گیرنده بازیکن باید حداکثر سه روز کاری پس از عقد قرارداد این قرارداد را به کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ ارائه داده و پس از تأیید مراتب توسط کمیته مزبور در دبیرخانه سازمان لیگ به ثبت رسانده شده و گواهی ثبت از دبیرخانه اخذ گردد. این قرارداد در پنج نسخه تنظیم و با شماره واحد ثبت شده و به ترتیب در اختیار بازیکن، باشگاه، هیأت فوتبال استان، کمیته نقل و انتقالات سازمان لیگ برتر و دسته اول، دبیرخانه سازمان لیگ برتر و دسته اول (کمیته مسابقات) گذاشته خواهد شد و تمامی نسخههای آن در حکم واحد می باشند.
۳۴.۴ – هر گونه قرارداد یا توافق نامه یا آییننامه انضباطی داخلی باشگاهها که در چارچوب مفاد و مقررات آئیننامه نقل و انتقالات مصوب فدراسیون تنظیم گردیده میبایست در موقع ثبت در هیأت فوتبال استان ضمیمه فرمهای قرارداد شود.
۳۴.۵ – قراردادهای بازیکنان با باشگاهها باید در فرمهای مخصوص (فرم شماره ۱۲) هر گروه نوشته و ثبت شوند. در صورتیکه قراردادهای بازیکنان باشگاهها در سهمیه ۲۰ بازیکن حرفهای باشد در فرم شماره ۱۲ حرفه ای و چنانچه غیرحرفهای باشند در فرم شماره ۱۲ آماتور ثبت خواهد شد.قرارداد بازیکنان کارآموز نیز در فرم مربوطه ثبت و هر قرارداد خارج از فرمهای مربوطه بوده قابل ثبت نمی باشد و عودت داده خواهد شد.
۳۴.۶ – باشگاه و بازیکن میتوانند هر چند بار که بخواهند در زمان مجاز نقل و انتقال بازیکنان قرارداد فیمابین را بنا به توافق تمدید یا تجدید نمایند.
۳۴.۷ – مدت قرارداد برای بازیکنان زیر ۲۸ سال تمام حداقل فاصله زمانی بین دو دوره نقل و انتقالات و حداکثر ۵ فصل و برای بازیکنان بالای ۲۸ سال تمام حداقل فاصله زمانی بین دو دوره نقل و انتقالات و حداکثر ۳ فصل خواهد بود.
۳۴.۸ – بازیکن های زیر سن ۱۸ سال نمی توانند قرارداد حرفه ای برای بیش از سه سال منعقد نمایند و هر بندی در قرارداد که به یک دوره طولانی تر اشاره دارد معتبر نمی باشد ( بر مبنای مواد ۱۰ و ۲۱۹ قانون مدنی، قوانین و مقررات فدراسیون فوتبال قرارداد این دسته از بازیکنان با حضور ولی یا قیم/ وکیل، مدیر باشگاه و خود بازیکن در محل هیأت فوتبال استان مربوطه به امضاء و به ثبت میرسد.
تذکر: هرگاه بازیکن به سن ۱۸ سال تمام رسید در استمرار قرارداد ثبت شده مندرج در بند ۲-۶ با رضایت طرفین و رعایت سایر مقررات نسبت به اصلاح فرم قرارداد و ثبت قرارداد جدید با باشگاه تحت قرارداد اقدام خواهد کرد.
۳۴.۹ – اگر باشگاهی بر خلاف بند ۱۶.۲ همین مقررات عمل کند کمیته وضعیت بازیکنان سازمان لیگ میتواند تا زمان جبران خسارت توسط باشگاه و پرداخت جریمه تعیین شده، اجازه استخدام بازیکن دیگری را به آن باشگاه ندهد. بازیکن و باشگاه میتوانند در صورت توافق نسبت به اصلاح مدت قرارداد فیمابین حداکثر تا پایان فصل مسابقات همان فصل اقدام نمایند، در غیر این صورت استفاده از این بازیکن بعد از خاتمه تاریخ مندرج در قرارداد غیر مجاز تلقی شده و بازیکن مزبور نیز تا زمان فصل نقل و انتقالات نمیتواند با باشگاه جدیدی قرارداد منعقد نموده و یا از باشگاه سابق تحت قرارداد درخواست حقوق و مزایا داشته باشد.
۳۴.۱۰ – اعتبار و ارزش قرارداد ارتباطی به مثبت بودن نتایج آزمایشات پزشکی یا دریافت اجازه کار نمیباشد.
۳۴.۱۱- اگر بازیکنی قبل از مهلت مقرر و در فصل نقل و انتقالات با باشگاهی قرارداد یا توافقنامه امضاء نماید(با امضاء و اثر انگشت بازیکن و مهر و امضاء مدیرعامل باشگاه و به شرط انجام تعهدات فیمابین)، در صورت عقد قرارداد دیگری با هر باشگاهی در فصل نقل و انتقالات اعلامی از سوی سازمان لیگ، بازیکن بابت عقد قرارداد یا توافق اولیه متخلف شناخته شده و بازیکن مزبور به میزان ۵۰% مبلغ توافقی قرارداد اولیه جریمه خواهد شد که:
الف) مبلغ جریمه به طور مساوی بین باشگاه ارائه دهنده قرارداد و سازمان لیگ تقسیم خواهد شد؛
ب) برای بازیکن متخلف تا تأدیه کامل مبلغ جریمه، مجوز بازی صادر نخواهد شد.
۳۴.۱۲ – اگر باشگاه قرارداد نامبرده را در زمان مجاز نقل و انتقالات در سازمان لیگ به ثبت نرساند یا نام وی را در لیست اسامی بازیکنان آن فصل درج ننماید باشگاه به میزان ۵۰% مبلغ توافق شده در قرارداد جریمه خواهد شد که:
الف) مبلغ جریمه به طور مساوی بین باشگاه ارائه دهنده قرارداد و سازمان لیگ تقسیم خواهد شد؛
ب) تا باشگاه مبلغ فوق را پرداخت ننماید، نمی تواند قرارداد بازیکن را ثبت نماید.
۳۴.۱۳- اگر باشگاهی با بازیکن تحت قرارداد خود، قرارداد جدیدی منعقد نماید و در زمان مجاز نقل و انتقالات در سازمان لیگ به ثبت نرساند یا نام وی را در لیست اسامی بازیکنان آن فصل درج ننماید، آن قرارداد با تمامی حقوق و تکالیف مندرج در آن معتبر بوده اگر چه در فدراسیون و سازمان لیگ در دوره نقل و انتقالات به ثبت نرسیده باشد.
۳۴.۱۴- اگر یک بازیکن حرفه ای بیش از یک قرارداد که همان دوره را پوشش می دهد را منعقد نماید، مقررات پیش بینی شده در فصل ۴ همین قانون در مورد وی اعمال خواهد شد.
فصل پنجم – نفوذ شخص ثالث
ماده ۳۵: تأثیر اشخاص ثالث روی باشگاهها
۳۵.۱ – هیچ باشگاهی حق انعقاد قراردادی را ندارد که طرف دیگر قرارداد یا هر شخص ثالثی را قادر می سازدکه توانایی تاثیر در قرارداد استخدامی و امور مربوط به انتقال ، استقلال، سیاست ها یا عملکرد تیم های باشگاه را دارا شود.
۳۵.۲ -کمیته انضباطی می تواند مجازات های انضباطی در مورد باشگاه هایی که از الزامات ذکر شده در این ماده تعبیت نمی کنند، وضع نماید.
۳۵.۳ – هیچ باشگاهی حق ندارد با پرداخت مبالغی با مزایائی به بازیکنان یا کارگزاران رسمی فیفا، آنها را به ماندن در باشگاه یا آمدن به آن باشگاه یا عقد قرارداد و غیره تشویق کند.
۳۵.۴ – متقابلاً بازیکنی حق ندارد که به کارگزاران رسمی بازیکنان فیفا اجازه دریافت مبلغی بابت بازاریابی از باشگاه را بدهد و در صورت وقوع، چنین امری تخلف محسوب شده و با باشگاه و بازیکن متخلف برخورد قانونی خواهد شد.
۳۵.۵ – هر گونه ایفای نقش پنهان و واسطه گری توسط مقامات رسمی فدراسیون و سازمان لیگ، مربیان یا سایر عوامل باشگاهها در بخش نقل و انتقالات بازیکنان، نحوه تنظیم قرارداد، مبالغ قرارداد، و همچنین تطمیع و فریب بازیکنان ممنوع می باشد و در صورت اتفاق، موضوع جهت رسیدگی و اخذ تصمیم متقضی به کمیته وضعیت بازیکنان گزارش خواهد شد.
۳۵.۶ – برای مبارزه با نفوذ دلالی و پدیده واسطهگری هیچ فردی یا موسسهای به عنوان نماینده یا وکیل یا مدیر برنامه بازیکنان بجز کارگزاران رسمی بازیکنان فیفا حق مذاکره با باشگاهها و بازیکنان را نداشته و در صورت وقوع چنین اتفاقی بازیکن از حق نقل و انتقال جاری ( به تعداد تخلف) تا دوره نقل و انتقالات بعدی محروم شده و مورد جهت بررسی و اخذ تصمیم به مبادی ذیربط ارجاع خواهد شد.
۳۵.۷ – فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ موظف است نسبت به تهیه و اعلام لیست کارگزاران رسمی نقل و انتقالات فیفا یک ماه قبل از شروع مهلت نقل و انتقالات اقدام نمایند.