جام ملت های آسیا ۲۰۱۵ استرالیا

یک تیم فوتبال بین المللی است که به نمایندگی از ایران به میدان میرود این تیم زیر نظر فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند. تیم ایران یکی از قدرتمندترین تیمهای آسیایی به شمارمیرود که تاکنون سه بار قهرمان جام ملتهای آسیا در سالهای ۱۹۶۸، ۱۹۷۲، ۱۹۷۶ شده است و در سالهای ۱۹۸۰،۱۹۸۸، ۱۹۹۶، ۲۰۰۴ مقام سوم را کسب کرده است.
بهترین گل زن تاریخ فوتبال ایران علی دایی با ۱۰۹ گل زده آقای گل فوتبال ملی جهان است.
فدراسیون بین المللی تاریخ و آمار فوتبال ناصر حجازی را به عنوان دومین دروازهبان برتر قرن بیستم قاره آسیا معرفی کرده است.
تاکنون درسالهای ۱۹۹۶،۱۹۹۹،۲۰۰۳،۲۰۰۴ خداداد عزیزی، علی دایی، مهدی مهدوی کیا و علی کریمی چهار بازیکنی هستند که بهترین بازیکن سال آسیا شدهاند.
سرمربی تیم ملی ایران درحال حاضر کارلوس کی روش میباشد.
در آخرین ردهبندی فیفا (دسامبر ۲۰۱۳) تیم ملی ایران در رتبه ۳۳ جهان و اول آسیا قرار دارد.
حضور در مسابقات جام ملتهای آسیا ۱۲ بار بوده است که درطی حضور تیم ملی فوتبال ایران در جام ملتهای آسیا اولین حضور آن در سال ۱۹۶۸ بوده و تعداد بازیهای آن ۵۴ و تعداد برد تیم ۳۱ میباشد، تعداد گل زده نیز ۱۰۶ است.
ایران در کل سه قهرمانی داشته که در سالهای ۱۹۶۸،۱۹۷۲،۱۹۷۶ اتفاق افتاده است.
سه دوره نخست ۱۹۵۶،۱۹۶۰،۱۹۶۴ عبدالرحمان تانکو رئیس کنفدراسیون فوتبال آسیا طرحی به نام جام آسیا را به اعضای اندک کنفدراسیون ارائه کرد.
جالب این که اولین دوره جام ملتهای آسیا درسال ۱۹۵۶ یعنی چهار سال زودتر از جام ملتهای اروپا برگزار شد. هنگ کنگ نخستین میزبان این جام بود فقط سه کشور دردوره پایانی شرکت کردند، کره جنوبی نخستین جام آسیا را به خانه برد و چهار سال بعد کره جنوبی میزبان جام شد و این بار هم جام را درخانه نگه داشت هنوز قدرتهای بزرگ دورههای بعد آسیا متولد نشده بودند ایران در مقدماتی این دوره شرکت کرد ولی به مرحله پایانی صعود نکرد.
دوره اول سال ۱۹۵۶ درهنگ کنگ برگزار شد که کره جنوبی دراین دوره موفق شد، دوره دوم سال ۱۹۶۰ در کره جنوبی برگزار شد که کره جنوبی در این دوره قهرمان شد، دوره سوم سال ۱۹۶۴ به مبزبانی رژیم اشغالگر قدس برگزار شد که این تیم موفق ظاهر شد.
دوره چهارم: ۱۹۶۸ ایران
ایران میزبان جام آسیا شد و رژیم اشغالگر قدس را شکست داد که اولین قهرمانی در جام رقم خورده است.
دوره پنجم: ۱۹۷۲ تایلند
دربانکوک تایلند برگزار شد. کره جنوبی و ایران به فینال رسیدند که بازی جنجالی وفنی ایران دومین قهرمانی را در پی داشت.
دوره ششم: ۱۹۷۶ ایران
بازی ایران وکویت که قهرمانی ایران را در پی داشت.
دوره هفتم: ۱۹۸۰ کویت
یک روز قبل از بازی ایران و کویت، جنگ ایران و عراق آغاز شده بود که به خاطرروحیه در تیم ملی ایران، ایران شکست خورد و در این دوره ایران مقام سوم را بدست آورد.
دوره هشتم: ۱۹۸۴ سنگاپور
در سنگاپور برگزار شد که در این دوره بازی ایران و عربستان بود که با ضربات پنالتی به تفع عربستان بازی تمام شده است و تیم فوتبال ایران در این دوره مقام چهارم را بدست آورد.
دوره نهم: ۱۹۸۸ قطر
در قطر مسابقات برگزار شد
عربستان این بار مقتدرانه ایران را شکست داد و راهی فینال شد کره جنوبی باغلبه بر چین در فینال حاضر شد اما در ضربات پنالتی جام را به عربستان واگذار کرد و عربستان پیروز شد اما تیم فوتبال ایران مقام سوم را بدست آورد.
دوره دهم: ۱۹۹۲ ژاپن
مسابقات در ژاپن برگزار شده است
بازی بین ایران و ژاپن، که ایران یک گل مشکوک دریافت کرده است و داوری جمال شریف مورد اعتراض ایران قرار گرفت و در پی آن حمله به داور باعث اخراج و محرومیت ایران شد در گروهبندی حذف شد و باعث برد تیم ژاپن شد.
دوره یازدهم: ۱۹۹۶ امارات
درکشور امارات متحده عربی برگزار شده است در این دوره باز هم ضربات پنالتی و داور، عربستان را فینال فرستاد که عربستان پیروز شد و ایران در این دوره مقام سوم را کسب کرد.
دوره دوازدهم: ۲۰۰۰ لبنان
در لبنان برگزار شده است.
از نتایج جالب این دوره میتوان به ۴-۱ عربستان در مقابل ژاپن و شکست کره جنوبی برابر کویت و تساوی ایران و تایلند اشاره کرد که در این دوره ژاپن موفق به پیروزی شد.
دوره سیزدهم: ۲۰۰۴ چین
مسابقات در چین برگزار شده است.
بازی ایران و عمان از جنجالیترین بازیها بوده و به دلیل درگیری دو مدافع ایرانی به نامهای (رحمان رضایی- علی بداوی) با یکدیگر و حمایت داور ایرانی تبار از ایران این بازی را جنجالی کرد.
این دوره تیم ایران ستارگانی بنام چون علی دایی، مهدی مهدوی کیا که عناوین بهترین بازیکن آسیا در سال ۱۹۹۹و۲۰۰۳ به دوش میکشیدند را به همراه داشت درخشش خیره کننده علی کریمی و بازیهای خوب مهدویکیا به خصوص در بازی مقابل کره جنوبی که با متریک علی کریمی همراه بود.
تیم ایران را در آستانه فینالیست شدن قرار داد ولی در نیمه نهایی با اشتباهات عجیب داوری و بیدقتی در زدن پنالتی توسط ایمان مبعلی و یحیی گل محمدی نتوانست از سد چین بگذرد و چین میزبان به فینال رسید.
علی دایی با زدن چهارمین گلش در بازی ردهبندی برترین گلزن در جام ملتها نام گرفت.
علی کریمی در همان سال عنوان بازیکن سال آسیا را بدست آورد.
دوره چهاردهم:۲۰۰۷
بین دوره سیزدهم و دوره چهاردهم به تصمیم کنفدراسیون فوتبال آسیا برای تداخل نکردن با المپیک و جام ملتهای آسیا به طور استثنایی این دوره سه ساله شد و برای نخستین بار تیم استرالیا در جام شرکت کرد.
عراق تیم شگفتیساز این دوره شد و در نیم نهایی کره جنوبی را حذف کرد ژاپن با پیروزی بر استرالیا یکی از مدعیان راحذف کرد ولی مقابل عربستان صعودی تن به شکست داد تا این تیم برای ششمین بار به فینال رسید.یک فینال کاملا غربی بین عراق و عربستان و یک ردهبندی شرق بین کره جنوبی و ژاپن شکل گرفت فرصت استثنایی بدست عربستان صعودی افتاد تا با قهرمانی چهارم رکورد ایران را بشکند اما عراق بزرگترین شگفتی جام را آفرید و با پیروزی بر عربستان قهرمان چهاردهم شد.
دوره پانزدهم: ۲۰۱۱
تیم ملی با هدایت قطعی راهی پانزدهمین دوره شد و تیمهای ملی کشورهای مختلف آسیا به مراتب قدرتمندتر ازگذشته درکمین قهرمانی هستند تیم ملی با بازماندگان سال ۲۰۰۷ از جمله آندریک تیموریان، جواد نکونام، سید جلال حسینی، محمد نصرتی، ایمان معبلی، هادی عقیلی، مسعود شجاعی، سید مهدی رحمتی که بیشک ۴سال به تجربه شان افزوده شده است به دنبال شکستن طلسم ۳۵ ساله است.