ماجرای فوتبالیست های ۳۰ میلیونی که یک شبه میلیاردر شدند


همانطور که از مدتها قبل نوشته بودیم، فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ بعد از بازیهای بیکیفیت فصل گذشته تصمیم گرفتند
به گزارش ساکرز ، با تدوین اساسنامه جدید نقل و انتقالات تا حدودی زمینه برای استفاده از بازیکنان جوان و باانگیزه در لیگبرتر را فراهم کنند تا به این شکل نسل پیر فوتبال ایران را از سطح اول باشگاهی دور کرده و قدم بزرگی برای جوانتر کردن تیمها بردارند.
با گذشت چند هفته از اتمام لیگبرتر و نزدیک شدن به زمان نقل و انتقالات تابستانی، سرانجام این آییننامه به باشگاهها ابلاغ شد تا به این ترتیب بازار استفاده از بازیکنان جوان در ترکیب تیمها داغ شود؛ گرچه همین ابلاغ کافی بود تا راه برای سوءاستفاده دلالان و واسطههای غیررسمی فیفا بازشود و اینبار عدهای برای رسیدن به خواستهها نامشروع مالی، به استعدادهای جوان فوتبال ایران روی بیاورند.
طبق آییننامه ابلاغی جدید سازمان لیگ تیمهای لیگبرتری تنها مجاز به استفاده از ۱۸ بازیکن بزرگسال با عنوان بازیکن آزاد هستند؛ از همینرو لیست ۳۵ نفره خود را باید با ۱۷ بازیکن ردهسنی زیر ۲۳ سال و امید و جوانان ببندند. همین تصمیم کافی بود تا نگاه باشگاهها به استعدادهای جوان معطوف شود اما اینکه این استعدادها چگونه و از چه راهی جذب شوند، بهترین فرصت بود تا دلالان و واسطههای غیررسمی وارد معرکه شده و با شناسایی این بازیکنان و خانوادههایشان دست بهکار شوند. در این بین پیشنهاداتی از سوی دلالان به خانواده بازیکنان ارائه شد که گذشتن از آنها چندان برای پدر و مادرهایی که آرزوی رسیدن فرزندان خود به مدارج بالای باشگاهی را دارند، خیلی سخت بود. بازیکنانی که تاکنون قرارداد حرفهای با باشگاهی نبسته و تنها به فکر تمرین و پیشرفت از نظر فنی بودند، وقتی شنیدند میتوانند قراردادهای چند ده میلیونی ببندند، آنهم به این شرط که زیر برگه قرارداد ۵ تا ۱۰ ساله با واسطه و دلال را امضا کنند، این استعدادها وسوسه شدند تا به این ترتیب دوباره بازار دلالی و واسطهگری میان این افراد خاص و اتفاقاً پرنفوذ و باشگاهها داغ شود.
یکی از باشگاههای لیگبرتری از چندی پیش دنبال جذب یک بازیکن ۱۷، ۱۸ ساله شهرستانی بود. بازیکنی که تا رده ملی تیمهای پایه هم بالا آمد و حتی در بازیهای قهرمانی نوجوانان آسیا برای تیمملی بازی کرد و نشان داد از چه استعداد و پتانسیلی برخوردار است. باشگاه از طریق یکی از نمایندگانش مذاکرات اولیه با این بازیکن را آغاز کرد تا بلافاصله با او قرارداد ببندد اما در حالی که همه چیز طبق روال عادی پیش میرفت، این بازیکن از امضا کردن قرارداد طفره رفت و مدعی شد باشگاهی که در آن توپ میزند و تا پایان فصل قرارداد دارد، درخواست دو میلیارد تومان کرده است! مسئولان باشگاه لیگبرتری مذکور وقتی این موضوع را پیگیری کردند، متوجه شدند ماجرا به دخالت یکی از دلالان در این ماجرا برمیگردد، چون او به محض مطلع شدن از تمایل باشگاه برای امضای قرارداد با این بازیکن به نحوی خود را به خانواده او نزدیک کرده و قرارداد ایجنتی ۵ ساله با بازیکن به امضا رسانده است، آنهم با این وعده که زمینه حضور بازیکن مذکور را در باشگاهی اروپایی فراهم میکند!
این اتفاق تنها یک نمونه از اتفاقات حاشیهای در بین بازیکنان مستعد و کم سن و سال فوتبال ایران است. از مدتها قبل و وقتی خبر تصمیمات جدید سازمان لیگ به گوش دلالان فوتبال ایران رسید، شاهد حضور غیرمنتظره آنها در ورزشگاههایی بودیم که بازیهای ردهسنی پایه در آنجا برگزار میشد. این دلالان با شناسایی بازیکنان مستعد، زمینه آشنایی با والدین آنها را فراهم میکردند و نکته جالب اینکه با تهیه قراردادی صوری به مدت ۵ سال خود را مدیربرنامه این بازیکنان معرفی کرده، آنهم با این ادعا که بازیکنان را صاحب همهچیز خواهند کرد. البته راهی که دلالان رفتند زیاد هم اشتباه نبود چون در حال حاضر اکثر باشگاههای لیگبرتری بعد از خاموش شدن موتور بازیکنسازی به دنبال کشف استعدادها و بازیکنان جوان در بین باشگاههای آماتور در ردههای سنی پایه هستند تا لیست ۳۵ نفره خود را تکمیل کنند و در این بین چارهای ندارند جز اینکه با این دلالان همکاری کنند.
یکی از مربیان مطرح لیگبرتری در تأیید این اتفاقات گفت: «وقتی بازیکنی ۱۷ ساله که برای امضای قرارداد ۳۰ میلیون تومانی و پوشیدن پیراهن باشگاهی بزرگ دست و پا میشکست، به یکباره خواستههای مالیاش را به ارقام میلیاردی میرساند باید هم منتظر اتفاقات بدتر از این در نقل و انتقالات بود، بهخصوص که اکثر باشگاهها در بحث پشتوانهسازی و کار آکادمیک در تیمهای پایه خود ناکام بوده و نمیتوانند حداقل یک یا دو نفر را از آکادمی خود به تیم بزرگسالان منتقل کنند. البته خودمان هم قبول داریم که باید میانگین سنی بازیکنان پایین بیاید اما سازمان لیگ باید برای آییننامه جدید فکری برای ضعف باشگاهها در قسمت آکادمی فوتبال پایه خود میکرد، نه اینکه کاری کند تا خانوادههای بیاطلاع از بازیهای پشتپرده، گول دلالها را بخورند و بازیکنشان را در عین جوانی نابود کنند». بله، هنوز فصل نقل و انتقالات لیگبرتر رسماً آغاز نشده، شاهد این اتفاقات هستیم و باید منتظر اتفاقات ناگوارتر از سوی دلالان و واسطههای غیررسمی هم باشیم، بهخصوص که تجربه ثابت کرده این افراد جز منافع خود به چیز دیگری فکر نمیکنند و در این راه هر کاری میکنند؛ حتی فدا کردن استعدادهای نابی که شاید روزی بتوانند سر از تیمهای بزرگ اروپایی دربیاورند.